english greek

Η εγκατάσταση των Κωσταντινουπολιτών στην Θάσο

Πρόκειται για απόσπασμα από τον έβδομο τόμο των Θασιακών. Σκοπός της ψηφιοποίησης και δημοσίευσής του, είναι να μάθει (ή τέλος πάντων, να έχει ευκολότερα τη δυνατότητα να μάθει) το το ευρύ κοινό, για:


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΘΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ Σ' ΑΥΤΗΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ (1453)

Απόστολος Ε. Βακαλόπουλος

1. Τα καλοκαίρια του 1949 και 1950, μέσα στις δύσκολες και ταραγμένες εκείνες για τον Ελληνισμό περιστάσεις, τα πέρασα στη Θάσο, όπου με βάσεις τον πρώτο χρόνο τον Λιμένα και τον δεύτερο τα Λιμενάρια επισκεπτόμουν τα χωριά της, για να γνωρίσω καλά τον τόπο και τους ανθρώπους του, να βρω νέες γραπτές μαρτυρίες ή να ελέγξω και συμπληρώσω επιτόπου όσες πληροφορίες είχα συνάξει ως τότε από τη μελέτη των άμεσων και έμμεσων πηγών, καθώς και βοηθημάτων στις διάφορες βιβλιοθήκες, ιδίως του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Γενναδείου της Αθήνας.

Την εποχή εκείνη γνώρισα και ήλθα σε επαφή με πολλούς Θασίτες, όπως τον Αναστ. Λαμπίρη, τον Γρηγ. Χ"Κωνσταντινίδη, Γ. Θωμαίδη και πολλούς άλλους που φάνηκαν πρόθυμοι να με βοηθήσουν, και μερικοί μάλιστα έθεσαν στη διάθεση μου ενδιαφέροντα οικογενειακά αρχεία.

Η επεξεργασία και η σύνθεση όλων αυτών των γραπτών στοιχείων μου έθετε διάφορα ερωτήματα, στα οποία πρόθυμα δεχόταν να συζητήσει και να μου απαντήσει προφορικά ή με επιστολές του στα 1948 και 1949 ο αείμνηστος Αναστ. Λαμπίρης. Και μερικά απ' αυτά ακριβώς τα νέα ερωτήματα που έμειναν τότε αναπάντητα, έρχομαι τώρα να τα προβάλω προς εξέταση και έρευνα.

Έτσι με το από 14 Δεκεμβρίου του 1948 γράμμα του με πληροφορούσε για την παράδοση που κυκλοφορούσε στο νησί, ότι μετά την Άλωση πολλοί κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως βρήκαν άσυλο σε διάφορα νησιά, κυρίως του Βόρειου Αιγαίου, «όπως τούτο μαρτυρείται, έγραφε, εκ των μέχρι σήμερον διασωζομένων ερειπίων συνοικισμών εις διάφορα μέρη της νήσου», δύο από τους οποίους ήταν οι ονομαζόμενοι ακόμη ως σήμερα «Απάνω» και «Κάτω Πολίτες» σε απόσταση μιας ώρας από τον Θεολόγο. Για την αξιοπιστία της παράδοσης αυτής νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αμφιβολία,Σύνδεση Χρήστη

Ειδοποίηση με e-mail

Εγγραφείτε τώρα στην υπηρεσία ειδοποιήσεων μέ e-mail, για να ειδοποιήστε αυτόματα, για νέα συμβάντα σχετικά με την ιστοσελίδα μας, τη θάσο, αλλά και την ΑΝ.Α.Ε.Θ..

Ο καιρός στην Θάσο

Από την Ε.Μ.Υ.
Από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Από το freemeteo

Στο meteo:
Θάσος
Κεραμωτή - Θάσος

Περισσότερα...

Συνδικάτο

Όλες οι νέες δημοσιεύσεις, κατευθείαν στο γραμματοκιβώτιό σας!
RSS 1.0
ATOM 0.3
OPML
Telemania

Δημοσκοπήσεις

Τί πιστεύετε οτι χρειάζεται περισσότερο ο Θεολόγος Θάσου;

Αποτελέσματα

Ημερολόγιο

Παραμόνου και Φιλουμένου μαρτύρων, Ουρβανού Μακεδονίας
1822
Ο Στάικος Σταϊκόπουλος εισέρχεται στο Παλαμήδι του Ναυπλίου και υψώνει τη Γαλανόλευκη.
Οι Έλληνες επαναστάτες, υπό τους Νικηταρά, Τσόκρη και Χατζηχρήστο, νικούν τον Δελή Αχμέτ μπέη στην Κορτέσα Κορινθίας.
1826
Μετά από μάχη κατά των ανδρών του Κιουταχή, Ο Φαβιέρος εφοδιάζει με πυρίτιδα τους υπερασπιστές της Ακροπόλεως των Αθηνών.
1851
Πεθαίνει στην Αθήνα ο Εμμανουήλ Ξάνθος από την Πάτμο, ένας εκ των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας.
1912
Απόσπασμα Ευζώνων και το Σύνταγμα Κρητών απελευθερώνουν το χωριό Πεστά της Ηπείρου.
Εκπνέει, θανάσιμα τραυματισθείς και αφού επολέμησε ηρωικώς κατά των Τούρκων στο Δρίσκο ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης.
Powered by Elxis | Κατασκευή - Επιμέλεια: Telemania Web Designs
Copyright (C) 2006-2023 Anaeth.gr. All rights reserved.