english greek

Η θάσος τον Ιούλιο του 1917

Πρόκειται για απόσπασμα από τον έβδομο τόμο των Θασιακών. Σκοπός της ψηφιοποίησης και δημοσίευσής του, είναι να μάθει (ή τέλος πάντων, να έχει ευκολότερα τη δυνατότητα να μάθει) το το ευρύ κοινό, για:


Η ΘΑΣΟΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1917

Απόστολος Ε. Βακαλόπουλος

Με την ευκαιρία της εκδόσεως των Πρακτικών του Α' Συμποσίου της Θάσου ας μου επιτραπεί να προσθέσω μερικά νέα στοιχεία για την ιστορία της Θάσου κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, τα οποία είχα την τύχη ν' αντλήσω από ένα σπάνιο βιβλίο, του Γάλλου αξιωματικού του ναυτικού R. Dufour de la Thuillerie, De Salonique à Constantinople. Souvenirs de la Division navale d'Orient (1916-1919), Paris ά.έ. Στο κεφάλαιο III, σ. 14-22 αφηγείται την κατάσταση στο νησί μετά το 1916, οπότε γαλλικός στρατός, μετά το τέλος του ελληνικού διχασμού και την απομάκρυνση του βασιλιά Κωνσταντίνου, κατέλαβε τη Θάσο, όπου από χρόνια η γερμανική Εταιρεία Speidel εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία της. Η γνώμη μάλιστα του de la Thuillerie, καθώς ίσως και πολλών Αγγλογάλλων, ήταν ότι η Εταιρεία αυτή (της οποίας τα έσοδα, όπως υποπτεύονταν, δεν ανταποκρίνονταν στις δαπάνες επενδύσεων σε τεχνικό εξοπλισμό) αποτελούσε προπομπό, αιχμή του γερμανικού μιλιταριστικού προγράμματος Drang nach Osten, παρέχοντας σ' έναν ενδεχόμενο πόλεμο ένα στήριγμα στις γερμανικές δυνάμεις και ένα απομονωμένο και καλοστεγασμένο κέντρο κατασκοπείας.

Τώρα, τον Ιούλιο του 1917, παρά την προσχώρηση πια της Ελλάδας στην Entente, η Θάσος εξακολουθούσε να διοικείται από ένα Γάλλο πλοίαρχο μ' ένα στρατιωτικό απόσπασμα, αλλά είχε αναγνωριστεί πια επίσημα η ελληνική κυριαρχία της. Πριν όμως η διοίκηση της παραδοθεί στις ελληνικές αρχές, έπρεπε προηγουμένως να εξεταστούν και να τακτοποιηθούν ορισμένα ζητήματα. Και έτσι στάλθηκε στη Θάσο να συνεννοηθεί γι' αυτά με τον Έλληνα διοικητή της, τον αξιωματικό του ναυτικού Σκιά, ο συγγραφέας του βιβλίου μας de la Thuillerie, ο οποίος μάλιστα λέγει χαριτολογώντας ότι πήγε επιτόπου με το πολεμικό «Buffle», ως υπουργός των οικονομικών, των εσωτερικών και της δικαιοσύνης του νησιού ! !.

Ενώ όμως το πολεμικό παρέπλεε τις ακτές της Θάσου με προορισμό του τον Λιμένα, γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν το αγγλικό αεροδρόμιο του Καζαβιτιού απέναντι από τη βουλγαροκρατούμενη Καβάλα. Τρία απ' αυτάΣύνδεση Χρήστη

Ειδοποίηση με e-mail

Εγγραφείτε τώρα στην υπηρεσία ειδοποιήσεων μέ e-mail, για να ειδοποιήστε αυτόματα, για νέα συμβάντα σχετικά με την ιστοσελίδα μας, τη θάσο, αλλά και την ΑΝ.Α.Ε.Θ..

Ο καιρός στην Θάσο

Από την Ε.Μ.Υ.
Από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Από το freemeteo

Στο meteo:
Θάσος
Κεραμωτή - Θάσος

Περισσότερα...

Συνδικάτο

Όλες οι νέες δημοσιεύσεις, κατευθείαν στο γραμματοκιβώτιό σας!
RSS 1.0
ATOM 0.3
OPML
mythos-bungalows

Δημοσκοπήσεις

Τί πιστεύετε οτι χρειάζεται περισσότερο ο Θεολόγος Θάσου;

Αποτελέσματα

Ημερολόγιο

Χαρίτωνος, Βαρούχ προφήτου
1833
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν 50 Κρήτες επαναστάτες στις Μουρνιές Χανίων.
1901
Οι Βούλγαροι καίνε ζωντανό στη Γευγελή τον Μακεδονομάχο Αγγ. Λέοντα.
1941
Ομαδικές σφαγές στη Δράμα, το Δοξάτου και τις γύρω περιοχές από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής.
1952
Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας καταλαμβάνει το Μικρό και Μεγάλο Νόρι, ανατολικά του ποταμού Ιμτζίν.
Powered by Elxis | Κατασκευή - Επιμέλεια: Telemania Web Designs
Copyright (C) 2006-2023 Anaeth.gr. All rights reserved.