english greek

Θεολόγος

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ.

Μία απ' τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες για τον Θεολόγο της Θάσου είναι του έτους 1287. Συγκεκριμένα, σε χρυσόβουλο λόγο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου β' Παλαιολόγου αναφέρεται ότι η μονή Φιλόθεου του Άγ. Όρους είχε μετόχι στο όνομα του Ευαγγελιστή και θεολόγου Ιωάννη στη θέση του σημερινού χωριού, το όνομα του οποίου μάλιστα οφείλεται σ' αυτό ακριβώς το γεγονός.

theologos

Δεύτερη γραπτή μαρτυρία για τον θεολόγο έχουμε το 1384, έτος κατά το οποίο έγραψε τη διαθήκη του ο Άρχοντας της Χριστούπολης (Καβάλας) και ιδρυτής της μονής του Παντοκράτορα στο Άγιο Όρος, Ιωάννης. Φαίνεται όμως ότι τότε δεν υπήρχε ακόμη συγκροτημένο χωρίο. Είχαμε τότε "περιοχή" Θεολόγου στην οποία οι Αγιορείτες μοναχοί, εκμεταλλευόμενοι τα πολλά νερά του τόπου και την πυκνή του βλάστηση, έχτιζαν πολλά μετόχια και υδρόμυλους.

Ο Θεολόγος σαν χωριό εποικίσθηκε με την εγκατάσταση Τούρκων στη Θάσο μεταξύ των ετών 1479-1538. Το χωριό μάλιστα χτίσθηκε αρχικά στην αριστερή όχθη του λάκκου (=ρέματος). Πιο συγκεκριμένα χτίστηκαν δύο μαχαλάδες (=συνοικίες), των Τούρκων και των Ελλήνων Χριστιανών, τα όρια των οποίων ήταν εκεί όπου σήμερα είναι χτισμένο το παρεκκλήσι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου. Το τζαμί (=τέμενος) και τα νεκροταφεία των Τούρκων ήταν κοντά στο σωζόμενο γεφύρι. Σημαντικό κτίσμα, του 16ου αιώνα ίσως, ήταν ο γκρεμισμένος σήμερα Πύργος στον πέρα Μαχαλά. Ως το έτος 1950 σωζόταν σχεδόν όλο το παλιό χωριό, δηλαδή οι τοίχοι των σπιτιών που σε ύψος 1,5 - 2μ. ,στο εσωτερικό των οποίων μερικοί σύγχρονοι Θεολογίτες καλλιεργούσαν κηπευτικά, ενώ άλλοι έπαιρναν πέτρες για νέες οικοδομικές ή άλλες ανάγκες.

Για να κατανοήσουμε πλήρως την αιτία ή το λόγο δημιουργίας του Θεολόγου, πέρα από τον ερχομό και την κατάκτηση από τους Τούρκους, πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας και τα έξης:

  • Από τον 14° αιώνα και μετά οι ακτές της Θάσου όπως και άλλων νησιών, υπέφεραν τα πάνδεινα από πειρατικές επιδρομές. Πειρατές λεηλατούσαν τους ακμάζοντες και πλούσιους παράλιους οικισμούς και με αρπαγές αγαθών και ανθρώπων, με σφαγές και ποικίλες άλλες καταστροφές σκορπούσαν τον τρόμο στους κατοίκους. Ώς σήμερα σώζονται τοπωνύμια με το όνομα Φονιάς που θυμίζουν ομαδικούς φόνους των πειρατών και στις προφορικές παραδόσεις των κατοίκων σώζονται και σήμερα ιστορίες και γεγονότα τρομακτικά που σχετίζονται με την περίοδο αυτή. Αυτός ήταν ο λόγος που οι κάτοικοι πανικόβλητοι άφησαν τα σπίτια τους και τα υπάρχοντα τους στα παράλια για να ζητήσουν καταφύγιο στο εσωτερικό του νησιού και σε αθέατα από την θάλασσα μέρη.
  • Πέρα από αυτά να Θυμίσουμε ακόμη ένα ιστορικό γεγονός: Αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους το 1453 πολλοί Έλληνες της Πόλης εγκατέλειψαν τη βασιλεύουσα και περιπλανώμενοι στο Αιγαίο ζητούσαν καταφύγιο για να γλιτώσουνε από τις σφαγές και τη δουλεία. Μια μεγάλη ομάδα απ' αυτούς κατέφυγε στη Θάσο και εγκαταστάθηκε στη θέση του Θεολόγου "Πολίτες" όπου υπήρχε νερό και μικρές εδαφικές εκτάσεις για καλλιέργεια. Εκεί ίδρυσαν δύο οικισμούς "Άνω" και "Κάτω" Πολίτες, τα ερείπια των εκκλησιών των οποίων σώζονται και σήμερα.

Ο Θεολόγος λοιπόν, συνοικίσθη από Τούρκους κατακτητές, από κατοίκους των παραλίων οικισμών και από τους "Πολίτες". Αργότερα βέβαια ο πληθυσμός του μεγάλωσε λόγω της οικονομικής του ακμής και της έλευσης πληθώρας ξένων, κυρίως από την Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Έτσι λοιπόν ιδρύθηκε ο Θεολόγος. Οι κάτοικοι του όμως Θεολογίτες, δεν ξέκοψαν από τους παράλιους οικισμούς, στους οποίους, βρισκόταν όλη η κτηματική τους περιουσία. Το 1708 έχουμε σαφώς χωριό Θεολόγος το οποίο κατέχοντας το 1/3 της περιοχής της Θάσου εξελίσσεται ραγδαία σε πλούσιο και μεγάλο κεφαλοχώρι. Ενώ όλα τα άλλα χωριά μαραζώνουν, λόγω απομόνωσης της Θάσου, εξαιτίας κυρίως των Πειρατών.

theologos_04

Ο Θεολόγος πρωτοστατεί στην πολιτική, στον πολιτισμό και στην οικονομία. Ως τα μέσα του 19ου αιώνα είναι η πρωτεύουσα της Θάσου. Εξέχοντες κάτοικοι του καταλαμβάνουν βασικές πολιτικές Θέσεις και κυβερνούν το νησί καθορίζοντας και την πορεία του στον τότε κόσμο. Προύχοντες όπως ο Μεταξάς Δημήτριος, ο Μεταξάς Μιχάλης, ο Λιγυρός, ο Τσορμπατζής Σωτήρης, παίζουν πρώτο και βασικό ρόλο στα πολιτικά και κοινοτικά πράγματα της Θάσου. Στις 30 Μαρτίου 1813, η Θάσος με Σουλτανικό φιρμάνι Μαχμούτ Β' παραχωρείται στο Μεχμετ Αλή, πασά της Αιγύπτου. Οι Αιγύπτιοι κάνουν το νησί βακούφι και έτσι αυτό αποκτά μια ιδιόρρυθμη αυτονομία και σημαντικές για την εποχή ελευθέριες. Κυβερνιέται σχεδόν από τον 'πρόεδρο' της Θάσου, ένα είδος πρωθυπουργού, από τον 'Μπας Τσορμπατζή', που έχει έδρα το Θεολόγο και πρώτοι 'Μπας Τσορμπατζήδες'είναι ο Χ" Γιώργης, ο Χ" Γιάννης, ο Χ" Σταμάτης. Ο Χ" Γιώργης, μυημένος στην Φιλική Εταιρία απ' τον συμπατριώτη του Καλλίνικο Δημητριάδη, συγκάλεσε σύσκεψη στο σπίτι του το 1821, όπου κήρυξε την επανάσταση εναντίον των Τούρκων. Έφερε πλοία από τα Ψαρά και οργάνωσε τους Θάσιους εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι για να γλιτώσουν κατέφυγαν αρχικά στο χωριό Καζαβίτι και μετά ομαδικά στην Καβάλα. Η επανάσταση όμως στη Θάσο μετά ένα εξάμηνο κατεστάλη και ο Χ" Γιώργης αναγκάστηκε να φύγει κυνηγημένος αρχικά στη Σύρο και Τήνο και μετά στην Αίγυπτο. Γύρισε όμως και πέθανε πικραμένος στο Θεολόγο πριν το 1925. Τη δράση του συνέχισε ο θετός γιος του Δημήτριος Χ" Γιαξής ή Δημητρούδης αλλά κυρίως ο εγγονός του Κων/νος Δημητριάδης, όπου σπούδασε γιατρός στην Ελβετία και γύρισε στη Θάσο όπου έπαιξε βασικό ρόλο στις πολιτικές υποθέσεις του νησιού.

theologos_01

Ο Θεολόγος όντας το πιο πλούσιο χωριό και ιδιαίτερη πατρίδα των προυχόντων και των πολιτικών της Θάσου έχει δύο κοινότητες, Άνω και Κάτω Θεολόγου, δύο σχολεία, δύο ενορίες. Οι Θεολογίτες εξαπλασιάζονται σε πληθυσμό, λόγω μεγάλου αριθμού ξένων που έρχονται κατά ρεύματα μετά το 1821 και εγκαθίστανται στο χωριό τους. Αρκετοί ξένοι είναι οικονομικά ισχυροί και άλλοι πνευματικά υψηλού επιπέδου μορφωμένοι άνθρωποι. Σε κινήματα και επαναστάσεις που γίνονται στην Ελλάδα, (1878, 1897) Θεολογίτες εθελοντές σπεύδουν και διακρίνονται για τη δράση τους. Και εναντίον, όμως, σκληρών μέτρων των Αιγυπτίων, οι Θεολογίτες εξεγείρονται έχοντας τη συμπαράσταση όλων των Θασίων, τους οποίους οργανώνουν και κατευθύνουν. Έτσι το 1902 στο Θεολόγο εξεγείρονται εναντίον των Αιγυπτίων που τους αφαιρούσαν δικαιώματα και προνόμια που είχαν. Σ' ένα συλλαλητήριο του 1902 δολοφονούνται 3 Θεολογίτες με αποτέλεσμα να ζητήσουν οι οργανωτές την επέμβαση της 'Υψηλής Πυλης', που πράγματι επενέβη, αφαίρεσε τη Θάσο απ' τους Αιγυπτίους και την προσάρτησε στην Τουρκία. Αυτό φυσικά ως την 8η πρωινή της 18ης Οκτωβρίου 1912 που η Θάσος απελευθερώθη οριστικά από τους Τούρκους και ξαναγύρισε πάλι στην αγκαλιά της Ελλάδος. Έκτοτε το Θεολόγο έζησε μια προσωρινή σκλαβιά κατά το Β' παγκόσμιο πόλεμο με τη βουλγαρική κατοχή.

Σήμερα, εξελισσόμενοι με αλματώδη τρόπο οι παράλιοι οικισμοί του (Πευκάρι, Ποτός, Αστρίς, Θυμωνιά, Αλυκή, Κοίνυρα) λόγω τουρισμού, το ίδιο δε΄ διατηρεί τη γλυκιά παραδοσιακή του μορφή περιμένοντας την αγάπη και τη φροντίδα των παιδιών του.

theologos_02

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΥΡΩ ΣΤΟ ΕΤΟΣ 2000.

Σύνδεση Χρήστη

Ειδοποίηση με e-mail

Εγγραφείτε τώρα στην υπηρεσία ειδοποιήσεων μέ e-mail, για να ειδοποιήστε αυτόματα, για νέα συμβάντα σχετικά με την ιστοσελίδα μας, τη θάσο, αλλά και την ΑΝ.Α.Ε.Θ..

Ο καιρός στην Θάσο

Από την Ε.Μ.Υ.
Από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Από το freemeteo

Στο meteo:
Θάσος
Κεραμωτή - Θάσος

Περισσότερα...

Συνδικάτο

Όλες οι νέες δημοσιεύσεις, κατευθείαν στο γραμματοκιβώτιό σας!
RSS 1.0
ATOM 0.3
OPML
Ηotel Αthina

Δημοσκοπήσεις

Τί πιστεύετε οτι χρειάζεται περισσότερο ο Θεολόγος Θάσου;

Αποτελέσματα

Ημερολόγιο

Παραμόνου και Φιλουμένου μαρτύρων, Ουρβανού Μακεδονίας
1822
Ο Στάικος Σταϊκόπουλος εισέρχεται στο Παλαμήδι του Ναυπλίου και υψώνει τη Γαλανόλευκη.
Οι Έλληνες επαναστάτες, υπό τους Νικηταρά, Τσόκρη και Χατζηχρήστο, νικούν τον Δελή Αχμέτ μπέη στην Κορτέσα Κορινθίας.
1826
Μετά από μάχη κατά των ανδρών του Κιουταχή, Ο Φαβιέρος εφοδιάζει με πυρίτιδα τους υπερασπιστές της Ακροπόλεως των Αθηνών.
1851
Πεθαίνει στην Αθήνα ο Εμμανουήλ Ξάνθος από την Πάτμο, ένας εκ των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας.
1912
Απόσπασμα Ευζώνων και το Σύνταγμα Κρητών απελευθερώνουν το χωριό Πεστά της Ηπείρου.
Εκπνέει, θανάσιμα τραυματισθείς και αφού επολέμησε ηρωικώς κατά των Τούρκων στο Δρίσκο ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης.
Powered by Elxis | Κατασκευή - Επιμέλεια: Telemania Web Designs
Copyright (C) 2006-2023 Anaeth.gr. All rights reserved.