english greek

Επίκαιρα

Τρέχουσες εξελίξεις και δρώμενα στο νησί...

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΙΚΟΥ ΨΑΛΙΔΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΙΚΟΥ ΨΑΛΙΔΑ

«Η Δασική Υπηρεσία απέρριψε έργο υψίστης αντιπυρικής
Προστασίας επειδή θα επηρεαζόταν... η Αισθητική του τοπίου»

Τρίτη 27 Φεβρουάριου 2018

Πρέπει να εκφράσουμε ένα ευχαριστώ, στους συντοπίτες μας που στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας να έχουμε ένα καθαρό νησί. Το καλοκαίρι που πέρασε, όπου είχαμε μία αυξημένη τουριστική κίνηση, με πάνω από 70.000 περίπου ενεργό πληθυσμό στή Θάσο, περίπου για 100 ημέρες. Με αυτό τον πληθυσμό, με τα ίδια μέσα που ο Δήμος Θάσου διέθετε πριν 10 έτη αντέξαμε και η εικόνα στους φιλοξενούμενούς μας ήταν καλή στον τομέα της καθαριότητας και ειδικά στην αποκομιδή. Σε αντίθεση με άλλους δήμους (Σαλαμίνα, Αίγινα, Κέρκυρα...) όπου η αποκομιδή μπλοκάρισε και ζητήθηκε βοήθεια από άλλους Δήμους και την πολιτεία, για να αντιμετωπιστούν τα σκουπίδια. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναφερόμενοι Δήμοι διαθέτουν πλειάδα τεχνικών μέσων (αυτοκίνητα κλπ) αλλά και πολλαπλάσιο προσωπικό. Ενώ ο ενεργός πληθυσμός είναι κάτω από αυτόν της Θάσου. Για άλλη μία φορά, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, στο προσωπικό της καθαριότητας για την τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλε, μέσα σε αντίξοες συνθήκες (καύσωνας κ.α.), όπου εκτέλεσαν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους.

Ανακύκλωση

Για να συνεχίσουμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να ανεβάσουμε στροφές στην ανακύκλωση. Το 2015, μαζί ξεκινήσαμε την ανακύκλωση. Τότε πολλοί δεν μας πίστεψαν, ίσως γατί είχαν αρνητικές εμπειρίες από το παρελθόν. Εμείς όμως συνεχίσαμε και με την στήριξη των Θασίων τα καταφέραμε. Καθιερώσαμε την ανακύκλωση δίχως να επιβαρύνουμε οικονομικά τον Δήμο Θάσου. Όλα τα μέσα (αυτοκίνητο, κάδοι,....) είναι δωρεά προς την Θάσο και σίγουρα δεν έγινε τυχαία. Έτσι για το 2017 φτάσαμε στο 10% περίπου. Στόχος για το 2018 είναι να ανέβουμε στο 12%. Μόνο με την βοήθεια του κόσμου είναι δυνατό να το καταφέρουμε. Δεν είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα να μην έχουμε καταλάβει, ότι οι χαρτοκούτες πρέπει να σπάνε, πριν μπουν στους μπλε κάδους. Στις χώρες του βορρά, όπου η ανακύκλωση υπάρχει εδώ και 30 έτη, η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων γίνεται κάθε 10-15 ημέρες. Εδώ γίνεται κάθε 2-5 ημέρες. Εκεί δεν διανοείται ο πολίτης να αφήσει έξω εκτεθειμένη την ανακύκλωση. Η οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας δεν είναι και η καλύτερη, ώρα λοιπόν να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε μπροστάρηδες. Αν δεν ανεβάσουμε την ανακύκλωση, σε λίγα χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων, θα είναι μη διαχειρίσιμη οικονομικά για τον Δήμο μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ετήσιο κόστος για την μεταφορά και την ταφή των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Καβάλας, ξεπερνά τα 400.000 ευρώ. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Εμείς φέτος στα σχολεία θα διανέμουμε 400 τσάντες ανακύκλωσης, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί ο συντοπίτης μας, στην κα Ραφαήλ Ειρήνη (2593350145).

Ογκώδη

Εδώ και δύο έτη περίπου για 1η φορά στο νησί μας γίνεται διαχείριση ογκωδών απορριμμάτων. Μέχρι και το 2014 ο καθένας μας, τα ογκώδη, τα πετούσαμε στα βουνά, τα λαγκάδια και στις ακτές του όμορφου νησιού μας. Μία κατάσταση που δεν τιμούσε τους Θασίους-ες. Τώρα ο Δήμος Θάσου δίνει την δυνατότητα να γίνεται η αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων. Χιλιάδες στρώματα, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα,... έχουν συλλεχθεί από τα συνεργεία του Δήμου Θάσου. Πρέπει όμως όλοι μας να βοηθήσουμε. Δεν γίνεται ο καθένας να βγάζει τα ογκώδη όποτε τον βολεύει και όπου θέλει. Μπορεί να τηλεφωνήσει στο 2593022360 ή να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο κο Χαμοξάρα Γεώργιο (6980661878) και εντός 7 ημερών το πολύ, θα έρθουμε να τα πάρουμε, δίχως καμία οικονομική επιβάρυνση άν οι ποσότητες είναι λογικές.

Δάση

Πέρυσι εγκρίθηκε η διαχειριστική μελέτη για τα δημοτικά δάση. Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Αποκεντρωμένη και ειδικά τον κ. Αϊναλή, που με την παρέμβασή του, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα συνεχή εμπόδια που έβαζε η Δασική υπηρεσία της Καβάλαε. Είμαστε από τις λιγοστές περιοχές της Αποκεντρωμένης που έχουν εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη. Να φανταστείτε ότι τα δημόσια δάση, δεν έχουν διαχειριστική και στα δημοτικά εκκρεμούσε από το 1997. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, πάνω από 20 υλοτόμοι εργάζονται στα δάση μας, με προοπτική να δουλεύουν, πάνω από 30 άτομα. Καλύψαμε τις ατομικές ανάγκες για θέρμανση, σε πάνω από 220 νοικοκυριά στη Θάσο. Πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του νησιού μας, δόθηκε η δυνατότητα στους δημότες μας, να καλύψουν τις ανάγκες τους για θέρμανση από τα θασίτικα δάση με χαμηλό κόστος.

Η ασθένεια που έπληξε τα δάση μας είναι πολύ σοβαρή και ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις. Παρόλο που απομακρύνθηκαν 3.000 χωρικά προσβεβλημένα πεύκα, από τα δημοτικά δάση μας, δυστυχώς το φαινόμενο δεν περιορίστηκε. Προσανατολιζόμαστε, άμεσα να ζητήσουμε την βοήθεια από τους ερευνητικούς φορείς της χώρας μας (πανεπιστήμια,...) και όχι μόνο. Να έρθουν στο νησί μας, νά μελετήσουν το έντομο και να βρούμε και άλλους τρόπους αντιμετώπισης της ασθένειας εκτός από τις υλοτομίες.

Πολιτική Προστασία

Δυστυχώς η Δασική υπηρεσία της Καβάλας, κόντρα στην στοιχειώδη λογική, συνεχίζει και εδώ, να θέτει εμπόδια. Τελευταίο παράδειγμα, αποτελεί η μη έγκριση διάνοιξης δασικής οδού 1.445 μέτρα περίπου στη θέση Παλαιοχώρι - Κεραμίδι. Μία περιοχή όπου αναπτύχτηκε η μεγάλη πυρκαγιά του 1993. Από αυτή την περιοχή ξεκίνησε η καταστρεπτική πυρκαγιά του 1985 με ανθρώπινα θύματα. Έτσι, ενώ είχαμε την έγγραφη συναίνεση του δασαρχείου Θάσου (1/3/2017). Την σύμφωνη γνώμη του πυροσβεστικού κλιμακίου Θάσου, όπου επιπρόσθετα αναφέρει ότι στην συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει άλλος δασικός δρόμος. Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου της Θάσου, όπου χαρακτήρισε την συγκεκριμένη δασική οδός ως έργο «υψίστης αντιπυρικής προστασίας». Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι από την αρμόδια υπηρεσία. Περιμένοντας την τελική έγκριση μετά από την επίλυση πάμπολλων εμποδίων που έθετε η Δασική υπηρεσία της Καβάλας. Αναίτια δίχως καμία ενημέρωση, μέσα στήν καρδιά του καλοκαιριού, απορρίφθηκε η εκτέλεση του τόσου σημαντικού έργου, για την αντιπυρική προστασία του νησιού μας, επειδή θα επηρεαζόταν η «...αισθητική του τοπίου...», ναι, καλά διαβάσετε. Θα κάνουμε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να βρούμε το δίκαιο, να είναι σίγουροι για αυτό. Τί να πούμε όμως δεν υπάρχει «λογική». Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η σύνεση. Η πολιτεία (Αποκεντρωμένη,...), να παρέμβει άμεσα, έτσι ώστε να λυθεί το θέμα πριν είναι αργά. Δεν χρειάζεται να θρηνήσουμε θύματα για εγκριθούν τα έργα, όπως έγινε στην Μάνδρα Αττικής, όπου αντίστοιχες μελέτες είχαν μπλέξει στα δίχτυα της δημόσιας διοίκησης και μόλις είχαμε τις μεγάλες καταστροφές, υπό την δαμόκλειο σπάθη του εισαγγελέα, ξεπάγωσαν αμέσως. Δεν χρειάζεται να πληρώσουμε τέτοιο «φόρο» για να γίνει το αυτονόητο. Ο δημότης της Θάσου για θέματα καθαριότητας και πολιτικής προστασίας να τηλεφωνεί στο 2593022360 ή στο 2593350145.

Ευχαριστώ, Νικόλαος Ψαλίδας

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Πολιτικής Προστασίας


Δημοσιεύτηκε στην Θασιακή, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου

Σύνδεση Χρήστη

Ειδοποίηση με e-mail

Εγγραφείτε τώρα στην υπηρεσία ειδοποιήσεων μέ e-mail, για να ειδοποιήστε αυτόματα, για νέα συμβάντα σχετικά με την ιστοσελίδα μας, τη θάσο, αλλά και την ΑΝ.Α.Ε.Θ..

Ο καιρός στην Θάσο

Από την Ε.Μ.Υ.
Από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Από το freemeteo

Στο meteo:
Θάσος
Κεραμωτή - Θάσος

Περισσότερα...

Συνδικάτο

Όλες οι νέες δημοσιεύσεις, κατευθείαν στο γραμματοκιβώτιό σας!
RSS 1.0
ATOM 0.3
OPML
Ηotel Αthina

Δημοσκοπήσεις

Τί πιστεύετε οτι χρειάζεται περισσότερο ο Θεολόγος Θάσου;

Αποτελέσματα

Ημερολόγιο

Αρχαγγέλου Γαβριήλ, Στεφάνου του Σαββαΐτου
1878
Υπογράφεται η συνθήκη του Βερολίνου, με την οποία ανατρέπεται η δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας.
1943
Το Σύνταγμα Βάλτου των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ αρχίζει 8ήμερο αγώνα κατά της ιταλικής Μεραρχίας "Μπρενέρο" στο Μακρυνόρος.
Οι Γερμανοί καίνε το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου και εκτελούν τον ιερέα και άλλους Έλληνες.
Powered by Elxis | Κατασκευή - Επιμέλεια: Telemania Web Designs
Copyright (C) 2006-2024 Anaeth.gr. All rights reserved.