english greek

Δελτίο τύπου 2009-05-26

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Μ.Κ.Ο. ο “Θεολόγος”, με χαρά ανακοινώνει την αποπεράτωση των εργασιών της πρώτης φάσης επισκευής και συντήρησης των αγιογραφιών – τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, Θεολόγου Θάσου.

Επισκευή και συντήρηση των αγιογραφιών – τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής ~ Πρόκειται για έργα τέχνης που διακοσμούν τους τοίχους της δεξιάς και αριστερής κλίτης των διαδρόμων του ναού, καθώς και πάνω από το κεντρικό κλίτος, από τον γυναικωνίτη ως το σκαλιστό τέμπλο. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής χτίστηκε το 1833, όταν ακόμα η περιοχή τελούσε υπό Αιγυπτιακή κατοχή.
Αυτές οι αγιογραφίες, δημιουργήθηκαν με χρήματα που προέρχονταν από ανθρώπους του Θεολόγου. Η πίστη αυτών των ανθρώπων του περασμένου αιώνα, έκτισε όλες αυτές τις εκκλησίες. Η αγάπη τους τις διακόσμησε με μοναδικές αγιογραφίες.

Για περισσότερα από εκατό χρόνια, από δημιουργίας των, οι αγιογραφίες αυτές παρέμειναν ανέγγιχτες. Τόσο ανέγγιχτες, που σήμερα, η κάπνα των χιλιάδων κεριών και η διάβρωση σε κάποια σημεία, κάνει αδύνατο να διακρίνει κανείς τη μορφή, το όνομα του αγίου που απεικονίζεται, ή το όνομα του δωρητή.

Αυτό που διασώζεται με τη σημερινή πρωτοβουλία της Μ.Κ.Ο. ο “Θεολόγος”, δεν είναι μόνο η μπογιά. Δεν είναι μόνο η τέχνη του άγνωστου δημιουργού. Είναι η κληρονομιά μας. Κληρονομιά βαριά, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι οι μετέπειτα γενιές, ελάχιστα προσέφεραν σε θέματα πίστης και πολιτισμού.

Ευχαριστούμε θερμά όλους εκείνους που δούλεψαν ή συνεισέφεραν στην συντήρηση και ειδικότερα την 12η εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων, τους ειδικούς συντηρητές βυζαντινών έργων τέχνης και την Ιερά Μητρόπολη. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Ντούφλιο Δημήτριο, για την προσφορά της απαραίτητης σκαλωσιάς, καθώς και την επιχείρηση “Μύθος” του κ. Ιωάννη Κοϊμτζή, για την άριστη φιλοξενία που προσέφερε στους συντηρητές. Όπως επίσης και τα μέλη-υποστηρικτές μας για την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Ελπίζουμε, η προσπάθεια αυτή, να αποτελέσει το παράδειγμα για να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι φορείς προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εν Θεολόγῳ, 26-05-2009,
για την ΑΝ.Α.Ε.Θ.,


ο πρόεδρος.

Σύνδεση Χρήστη





Ειδοποίηση με e-mail

Εγγραφείτε τώρα στην υπηρεσία ειδοποιήσεων μέ e-mail, για να ειδοποιήστε αυτόματα, για νέα συμβάντα σχετικά με την ιστοσελίδα μας, τη θάσο, αλλά και την ΑΝ.Α.Ε.Θ..

Ο καιρός στην Θάσο

Από την Ε.Μ.Υ.
Από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Από το freemeteo

Στο meteo:
Θάσος
Κεραμωτή - Θάσος

Περισσότερα...

Συνδικάτο

Όλες οι νέες δημοσιεύσεις, κατευθείαν στο γραμματοκιβώτιό σας!
RSS 1.0
ATOM 0.3
OPML
Thassos_offroad

Δημοσκοπήσεις

Τί πιστεύετε οτι χρειάζεται περισσότερο ο Θεολόγος Θάσου;

Αποτελέσματα

Ημερολόγιο

Ακάθιστος Ύμνος,
Πανφουτίου ιερομάρτυρος
1453
Τουρκικές θηριωδίες κατά των Ελλήνων στην Πριγκηπόνησσο.
1819
Οι κάτοικοι της Πάργας αναγκάζονται από τον Αλή Πασά να εκπατριστούν στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου.
1825
Ο τουρκικός στόλος του Χαλήλ Μπέη αποβιβάζει στρατό στην Μεθώνη.
1878
Οι Θεσσαλοί επαναστάτες, υπό τους Γαρενή, Μπασδέκη και Κασοβέτη νικούν τους Τούρκους στην Μακρυνίτσα.
1897
Μάχη στο Μουζάκι Θεσσαλίας.
1941
Αρχίζει η εισβολή των Βουλγάρων στην Μακεδονία.
Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει το Δέλβινο και τους Αγ. Σαράντα.
Powered by Elxis | Κατασκευή - Επιμέλεια: Telemania Web Designs
Copyright (C) 2006-2024 Anaeth.gr. All rights reserved.