english greek

Δελτίο τύπου 2014-04-04

Θεολόγος Θάσου, 4-4-2014


Αγία Παρασκευή και Οσία Παρασκευή η Νέα Επιβατινή, δίπλα-δίπλα στην αγιογραφία του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στο Θεολόγο Θάσου. Από την συντήρηση που έγινε. Μετά από έξι έτη ήρθε η στιγμή να κλείσουμε την παρούσα στιγμή, τον κύκλο παρεμβάσεών μας για την διάσωση των ανεκτίμητων αγιογραφιών του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Θεολόγου Θάσου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εκκλησιαστική επιτροπή του ναού, γιατί δίχως την στήριξή τους θα ήταν αδύνατο, να χαρούμε το μεγαλείο της ανθρώπινης τέχνης, που εξυψώνετε ακόμα πιο πολύ, όταν ανταμώνει τον Θείο Λόγο.

Σε αυτή την φάση εργασιών συντηρήθηκαν δύο φορητές εικόνες που απεικονίζουν τον Άγιο Δημήτριο η μία και η άλλη την Αγία Παρασκευή μαζί με την Νέα Αγία Παρασκευή την Επιβατινή που το σκήνωμά της βρίσκεται αναλλοίωτο στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Πρέπει να τονιστεί ότι πολύ σπάνια απαντάται να απεικονίζονται μαζί οι δύο Αγίες. Αγιογραφήθηκαν το 1846 από τον Αγιορείτη ιερομόναχο Αγάπιο.

Ταυτόχρονα έγινε ο καθαρισμός του κεντρικού τμήματος της οροφής, όπου αποκαλύφθηκε κάτω από τρεις στρώσεις λαδομπογιάς, ένα εξαίσιο έργο ζωγραφικής: και στις τέσσερις γωνίες απεικονίζονται φύλακες άγγελοι – χερουβίμ, μεταξύ του ανέσπερου φωτός της Αναστάσεως που λούει αυτούς, μα και τους εκκλησιαζόμενους. Αποτελεί κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή μας η ύπαρξη τέτοιας απαράμιλλης αγιογραφικής ομορφιάς και εναλλαγής τόσο έντονων χρωμάτων, μέσα σε εκκλησία. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε ικανοί να διατηρήσουμε το μνημείο και να το παραδώσουμε ακέριο στις επόμενες γενεές. Αυτό που διασώζεται με την πρωτοβουλία μας, δεν είναι μόνο η τέχνη του άγνωστου δημιουργού. Είναι η κληρονομιά μας. Κληρονομιά βαριά, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι οι μετέπειτα γενεές, ελάχιστα προσέφεραν σε θέματα πίστης και πολιτισμού.

Ευχαριστούμε θερμά όλους εκείνους που δούλεψαν ή συνεισέφεραν στην συντήρηση και ειδικότερα την 12η εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων, τους ειδικούς συντηρητές βυζαντινών έργων τέχνης και την Ιερά Μητρόπολη. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Ντούφλιο Δημήτριο, για την προσφορά της απαραίτητης σκαλωσιάς, καθώς και την επιχείρηση “Μύθος” του κ. Ιωάννη Κοϊμτζή, για την άριστη φιλοξενία που προσέφερε στους συντηρητές, όπως επίσης και τα μέλη-υποστηρικτές μας για την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Ελπίζουμε, η προσπάθεια αυτή, να αποτελέσει το παράδειγμα για να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι φορείς προς αυτήν την κατεύθυνση.

  • Αγάπη και καλή προαίρεση στις καρδιές μας για να αντέξουμε.
  • Γίνετε και εσείς μέλος ή υποστηρικτής της Μ.Κ.Ο. ΑΝ.Α.Ε.Θ.

Agios-Dimitrios-Theologos-Thassou.jpg
Λεπτομέρεια από την εικόνα του Αγίου Δημητρίου. Από την συντήρηση αγιογραφιών του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Θεολόγου Θάσου.

Σύνδεση Χρήστη

Ειδοποίηση με e-mail

Εγγραφείτε τώρα στην υπηρεσία ειδοποιήσεων μέ e-mail, για να ειδοποιήστε αυτόματα, για νέα συμβάντα σχετικά με την ιστοσελίδα μας, τη θάσο, αλλά και την ΑΝ.Α.Ε.Θ..

Ο καιρός στην Θάσο

Από την Ε.Μ.Υ.
Από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Από το freemeteo

Στο meteo:
Θάσος
Κεραμωτή - Θάσος

Περισσότερα...

Συνδικάτο

Όλες οι νέες δημοσιεύσεις, κατευθείαν στο γραμματοκιβώτιό σας!
RSS 1.0
ATOM 0.3
OPML
Alexandra Beach

Δημοσκοπήσεις

Τί πιστεύετε οτι χρειάζεται περισσότερο ο Θεολόγος Θάσου;

Αποτελέσματα

Ημερολόγιο

Γενέσιον Ιωάννου Προδρόμου και Βαπτιστού
1767
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Παναγιώτη από την Καισαρεία.
1821
Οι Τούρκοι σφάζουν περίπου 100 προκρίτους στην Κω.
Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στο Ηράκλειο της Κρήτης.
1827
Δύναμη 6.000 Τουρκοαιγυπτίων υπό τον Ιμπραήμ επιτίθεται στην Μονή Μεγάλου Σπηλαίου των Καλαβρύτων.
1914
Η φάλαγγα του καπετάν Παύλου Γύπαρη απελευθερώνει την Κορυτσά.
Ο στρατός της αυτόνομης Βορείου Ηπείρου απελευθερώνει τη Μοσχόπολη.
1941
Εισέρχονται στην Αθήνα τα πρώτα τμήματα των ιταλικών στρατευμάτων Κατοχής υπό τις αποδοκιμασίες των κατοίκων.
Powered by Elxis | Κατασκευή - Επιμέλεια: Telemania Web Designs
Copyright (C) 2006-2018 Anaeth.gr. All rights reserved.