english greek

Συνοδεία Αγίου. Πάσχα 2009.

Εκατοντάδες ανθρώπων, όπως κάθε χρόνο, συνέρευσαν και φέτος στο Θεολόγο Θάσου, για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Μιχαήλ Αρχάγγελο.

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στα μέσα του 16ου αιώνα, όπου τη δευτερη ημέρα του Πάσχα, με θαυμαστό τρόπο, ανευρέθει στην αγριελιά του μοναστηριού, ο Τίμιος Ύλος. Κατά την δευτερη μέρα λοιπόν, του Πάσχα, ο κόσμος πλαισιώνει το λάβαρο του Αγίου ή Άγιου, όπως χαρακτηριστηκά τον λένε οι ντόπιοι και το συνοδεύουν, συνοδεύοντας έτσι και τον Άγιο, με ασφάλεια, στο μοναστήρι. Την τρίτη ημέρα του Πάσχα, οι συνοδοί του αγίου, αφού παρευρεθούν στην λειτουργία, ξεκούραστοι από τη διανυκτέρευσή τους εκει, ξεκινούν το δρόμο της επιστροφής στο Θεολόγο, όπου θα επαναφέρουν το λάβαρο του Αγίου στο μετόχι της μονής στο χωριό.

Παλαιότερα, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, ο κόσμος που συνόδευε το Άγιο, είχε μια πιό οικεία σχέση μαζί του. Όλη η διαδρομή ήταν γεμάτη χαρά και σε κάποιο σημείο, περίπου στα μισά, στην περιοχή που ονομάστηκε Χορεύτρια, στήνονταν χορός μεγάλος. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία, για τους νέους και νέες της περιοχής, να γνωριστούν μεταξύ τους. Ο χορός, γινόταν γύρω από ένα μεγάλο πευκο, το οποίο κάηκε στη μεγάλη φωτιά του 1985. Τέσσερεις ανδρες χρειάζονταν για να το αγκαλιάσουν. Δυστυχώς, μαζί του χάθηκε και όλη η ομορφιά της διαδρομής. Χάθηκε και η όρεξη του κόσμου για χορούς και τραγούδια. Λίγοι νέοι μόνο συνόδευαν για χρόνια τον Άγιο στο ταξίδι του.

Κατά την τελευταία δεκαετία, ξανά η αγάπη του κόσμου πλαισίωσε και αναβίωσε το όμορφο αυτό έθιμο.

Η διαδρομή, που ξεκινά από το ρέμα της Αγίας Βασιλικής, στα νοτιοδυτικά του χωριου, περνά κάτω από τις πηγές στα Αλεβροχιά, ανηφορίζει στου Παπά τ' αμπέλι, διέρχεται από τους Πολίτες, με κατεύθυνση στο Πουρί. Μετά περνά από την Χορεύτρια, συνεχίζει προς Σταυρί - Ποπαινας Λάκκος - Σταυρός - Ξεβνί - Τραπέζια και καταλήγει στο μοναστήρι του Αρχαγγέλου, λίγο πριν το Λιβάδι. Όμορφο τοπίο, τις περισσότερες φορές, πανοραμικό. Αν και το μεγαλύτερο πλέον μέρος της διαδρομής περνά από βατούς χωματόδρομους, η αναγέννηση της φύσης -και σε χλωρίδα και σε πανίδα- προσθέτει  στην πνευματικότητα του οδοιπορικού και ένα αίσθημα φυσιολατρίας, κάτι που λείπει από τον σύγχρονο άνθρωπο.

H M.K.O. "ο Θεολόγος", στα πλαίσια της κοινωνικής της δράσης, με την βοήθεια του Θεού, προσέφερε σε όλους αυτούς τους πεζοπόρους-προσκυνητές, ένα γεφυράκι, ούτως ώστε να περνούν με ασφάλεια το ρέμα της Αγίας Βασιλικής. Πέρασμα που δεν ήταν πολύ ευκολο για όλες τις ηλικίες.

Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου.

agios_001

agios_002
Άλογα, μουλάρια και γαϊδουράκια, συνόδευαν πάντα τον Άγιο στο ταξίδι του. Σήμερα, λίγοι μερακλήδες κρατούν την παράδοση.

agios_003

agios_004

agios_005

agios_006
Η παράδοση επίσης, επιβάλλει τον χαιρετισμό του Άγιου με πυροβολισμούς.

agios_007

agios_008

agios_009
Το γεφύρι που προσέφερε η ΑΝ.Α.Ε.Θ.

agios_010
Ο κόσμος χαιρετίζει τον Άγιο.

agios_011

agios_012
Ο Δημήτρης Σαρημπαλάς (αριστερά), προσέφερε γνώσεις και συνεργείο για την κατασκευή.

agios_013
Άφιξη το απόγευμα της Δευτέρας, στο μοναστήρι.

agios_014
Επιστροφή στο γραφικό Θεολόγο, την Τρίτη το απόγευμα.

Και του χρόνου!

Σύνδεση Χρήστη

Ειδοποίηση με e-mail

Εγγραφείτε τώρα στην υπηρεσία ειδοποιήσεων μέ e-mail, για να ειδοποιήστε αυτόματα, για νέα συμβάντα σχετικά με την ιστοσελίδα μας, τη θάσο, αλλά και την ΑΝ.Α.Ε.Θ..

Ο καιρός στην Θάσο

Από την Ε.Μ.Υ.
Από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Από το freemeteo

Στο meteo:
Θάσος
Κεραμωτή - Θάσος

Περισσότερα...

Συνδικάτο

Όλες οι νέες δημοσιεύσεις, κατευθείαν στο γραμματοκιβώτιό σας!
RSS 1.0
ATOM 0.3
OPML
Thassos 4x4 Club

Δημοσκοπήσεις

Τί πιστεύετε οτι χρειάζεται περισσότερο ο Θεολόγος Θάσου;

Αποτελέσματα

Ημερολόγιο

Μετάστασις Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού
1687
Οι Ενετοί βομβαρδίζουν την Ακρόπολη των Αθηνών, με αποτέλεσμα να ανατιναχθεί η τουρκική πυριτιδαποθήκη στον Παρθενώνα.
1821
Παραδίδεται στους Έλληνες η τουρκική φρουρά της Μεγάλης Τάπιας της Τριπολιτσάς (Τριπόλεως).
1916
Ο Βενιζέλος σχηματίζει επαναστατική κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη.
1943
Το αντιτορπιλικό "Βασίλισσα Όλγα" βυθίζεται στο λιμάνι της Λέρου, μετά από ομαδική επίθεση 25 γερμανικών Στούκας.
1944
Υπογράφεται το Σύμφωνο της Καζέρτας.
Powered by Elxis | Κατασκευή - Επιμέλεια: Telemania Web Designs
Copyright (C) 2006-2023 Anaeth.gr. All rights reserved.