english greek

Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

Με τους όρους "ηλεκτρονικά απορρίμματα" ή "ηλεκτρονικά απόβλητα"anakiklosi_ilektrikon έχει επικρατήσει διεθνώς να χαρακτηρίζονται εκείνες οι ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται πια, ανεξαρτήτως του αν βρίσκονται πεταμένες σε κάποια χωματερή ή ξεχασμένες σε μια αποθήκη. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων (ανάμεσά τους μεγάλες και οικιακές συσκευές, εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, φωτιστικά είδη, παιχνίδια - εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ιατροτεχνολογικές συσκευές, όργανα παρακολούθησης ελέγχου, συσκευές αυτόματης διανομής), σε ολόκληρο τον κόσμο, όγκος που αντιστοιχεί στο 4% των συνολικών απορριμμάτων.

Το ίδιο μέγεθος για την Ελλάδα ξεπερνά τις 200 χιλιάδες τόνους.

Ο ρυθμός παραγωγής ηλεκτρονικών απορριμμάτων αυξάνεται γοργά, χρόνο με το χρόνο, ξεπερνώντας το 3%. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση και με τους κινδύνους που εγκυμονεί για το περιβάλλον η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους, καταδεικνύουν την τεράστια σημασία του συγκεκριμένου ζητήματος.

Η επιδιόρθωση και επαναχρησιμοποίηση των συσκευών είναι μια από τις λύσεις που προτείνεται για τις ηλεκτρικές συσκευές. Η επισκευή προτείνεται όταν πρόκειται για μηχανήματα και συσκευές, που δεν είναι ιδιαίτερα παλαιάς τεχνολογίας, που, λ.χ., δεν έχουν ξεπεράσει την πενταετία (αν και αυτό είναι σχετικό μέγεθος).

Όταν πρόκειται για χαλασμένες συσκευές παλαιότερες των 5 ετών, άλλοτε το κόστος επισκευής προβάλλει αποτρεπτικό -καθώς προσεγγίζει το κόστος αγοράς ενός καινούργιου μηχανήματος- και άλλοτε τα κατάλληλα ανταλλακτικά είναι δυσεύρετα ή δεν κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο.

Η ανακύκλωση και υγειονομική ταφή είναι η δεύτερη λύση.

Η ανακύκλωση των υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και η απόρριψη των υπολειμμάτων σε ειδικούς χώρους προβάλλει ως η ενδεδειγμένη λύση στις περιπτώσεις εκείνες που η επισκευή είτε δεν είναι πολύ ελκυστική (λόγω κόστους) είτε είναι ανέφικτη (λόγω αδυναμίας ανεύρεσης ανταλλακτικών).

Ένας προσωπικός υπολογιστής αποτελείται, σε γενικές γραμμές, από σίδερο, αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτόνι και ελαστικό. Περισσότερο από το 90% των υλικών αυτών μπορεί να ανακυκλωθεί.

Ωστόσο, το πρόβλημα με την ανακύκλωση έγκειται στο ότι είναι αρκετά δαπανηρή, καθώς η πραγματοποίησή της απαιτεί την ύπαρξη οργανωμένου μηχανισμού συλλογής και επεξεργασίας. Χρειάζεται, δηλαδή, ειδικευμένο προσωπικό για να αποσυναρμολογεί τα μηχανήματα, να ελέγχει ποια εξαρτήματα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ποια πρέπει να σταλούν για ανακύκλωση και ποια θα καταλήξουν στους χώρους της υγειονομικής ταφής.

Στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να οργανώνονται μεγάλου εύρους κρατικές πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει από το 2000 σχέδιο δράσης για την πρόληψη και τον περιορισμό της δημιουργίας ηλεκτρονικών αποβλήτων, την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης του άχρηστου εξοπλισμού στα κράτη - μέλη της. Επίσης, αξιώνει από τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών την αντικατάσταση ορισμένων επικίνδυνων ουσιών (μολύβδου, υδραργύρου, καδμίου, εξασθενούς χρωμίου, πολυβρωμοδιφαινυλίων και πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρων) από 1ης Ιουλίου 2006, με άλλες, ακίνδυνες ουσίες.

Στην Ελλάδα η λύση έρχεται από την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. που αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.) στην Ελλάδα.

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. έχει ως πρωταρχική επιδίωξη την επίτευξη των Εθνικών Στόχων, έτσι όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, καθώς και τον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους της Εναλλακτικής Διαχείρισης των Α.Η.Η.Ε.

Η συμμετοχή στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις που παράγουν, εισάγουν και μεταπωλούν ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, την απαλλαγή τους από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων σχετικά με την Εναλλακτική Διαχείριση των Α.Η.Η.Ε. που τους επιβάλλει ο Νόμος 2939/2001 και το Προεδρικό Διάταγμα 117/2004.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα που συγκεντρώνει η εταιρεία μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Ανακύκλωσης (Ε.Κ.ΑΝ) στους Αγ. Θεοδώρου, μια υπερσύγχρονη, μονάδα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.


Τα σημεία συλλογής ηλεκτρικών συσκευών σε κάθε Δήμο υπάρχουν διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.

Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.(Λ. Συγγρού 196 & Χαροκόπου 2Καλλιθέα17671Τηλέφωνα: (210) 5319780, 9515648-9 (210) 5319766, 9515609)

ΠΗΓΗ:  Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ

Σύνδεση Χρήστη





Ειδοποίηση με e-mail

Εγγραφείτε τώρα στην υπηρεσία ειδοποιήσεων μέ e-mail, για να ειδοποιήστε αυτόματα, για νέα συμβάντα σχετικά με την ιστοσελίδα μας, τη θάσο, αλλά και την ΑΝ.Α.Ε.Θ..

Ο καιρός στην Θάσο

Από την Ε.Μ.Υ.
Από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Από το freemeteo

Στο meteo:
Θάσος
Κεραμωτή - Θάσος

Περισσότερα...

Συνδικάτο

Όλες οι νέες δημοσιεύσεις, κατευθείαν στο γραμματοκιβώτιό σας!
RSS 1.0
ATOM 0.3
OPML
Dolphins

Δημοσκοπήσεις

Τί πιστεύετε οτι χρειάζεται περισσότερο ο Θεολόγος Θάσου;

Αποτελέσματα

Ημερολόγιο

Λουκιανού, Σαβίνου οσίου, Βάρσου ομολογητού
1912
Ο Ελληνικός Στρατός (V Μεραρχία) απελευθερώνει την Πτολεμαΐδα.
1919
Οι Βούλγαροι αρχίζουν την εκκένωση της Δυτικής Θράκης.
1944
Τμήματα του Ιερού Λόχου απελευθερώνουν τη Νάξο, έπειτα από 3ήμερη μάχη με τους Γερμανούς.
Τμήματα ανταρτών αποκρούουν ισχυρές γερμανικές δυνάμεις στην περιοχή του χωριού Φουρνιές των Χανίων.
Δυνάμεις του ΕΔΕΣ, μετά από συνεχείς μάχες, εισέρχονται στα Ιωάννινα, τα οποία στο μεταξύ είχαν εγκαταλείψει οι Γερμανοί.
Το ναρκαλιευτικό "Κάσος" ανατινάσσεται από νάρκη κοντά στην Αίγινα.
Powered by Elxis | Κατασκευή - Επιμέλεια: Telemania Web Designs
Copyright (C) 2006-2024 Anaeth.gr. All rights reserved.