Δελτίο τύπου 2011-11-21
Θεολόγος Θάσου, 21-11-2011
Ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης των αγιογραφιών στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στο Θεολόγο Θάσου.
Η Μ.Κ.Ο. ΑΝ.Α.Ε.Θ. συνεχίζοντας την αδιάκοπη προσπάθειά της για την σωτηρία των μνημείων του νησιού μας, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να κάνει γνωστό, ότι ολοκληρώθηκε η συντήρηση των αγιογραφιών στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στο Θεολόγο Θάσου.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός των τοιχογραφιών στο γυναικωνίτη. Στο νότιο κλίτος, στην πάνω ζώνη και από ανατολικά προς δυτικά, δίπλα από την Αγία Σοφία αποκαλύφθηκαν οι Αγίες: Βαρβάρα, Αικατερίνη, Κυριακή και Θεοδώρα. Στην κάτω ζώνη εικονίζονται οι Άγιοι Ανάργυροι (Κοσμάς, Παντελεήμων, Δαμιανός) οι οποίοι αποκαλύφθηκαν ως το μπούστο ενώ το υπόλοιπο τμήμα σώζεται κάτω από το γυναικωνίτη. Στο βόρειο κλίτος αποκαλύφθηκαν, στην άνω ζώνη δίπλα από το Άγιον Κεράμιον από ανατολικά προς τα δυτικά οι Αγίες: Θέκλα, Μαρίνα, Πελαγία και Φωτεινή, ενώ στην κάτω ζώνη δίπλα στον Ιωάννη τον ελεήμων διατάσσονται οι Άγιοι: Παύλος ο απλούς, Αθανάσιος ο εν τω Άθω και τέλος ο Άγιος Στυλιανός.
Στις τοξοστοιχίες του κυρίως ναού, κάτω από τις ολόσωμες μορφές των προφητών, στην καλυμμένη με ασβεστοκονίαμα κάτω ζώνη, αποκαλύφθηκαν οι απόστολοι: Στη νότια τοξοστοιχία του Κυρίως ναού και από ανατολικά προς δυτικά διακρίνονται οι απόστολοι: Παύλος, Ματθαίος και Μάρκος ενώ στην τοξοστοιχία του νότιου κλίτους οι απόστολοι: Φίλλιπος, Σίμων και Βαρθολομαίος. Στη βόρεια τοξοστοιχία του Κυρίως ναού και από ανατολικά προς δυτικά εντάσσονται οι απόστολοι: Πέτρος, Ιωάννης και Λουκάς ενώ στην τοξοστοιχία του βόρειου κλίτους οι απόστολοι: Ιάκωβος, Ανδρέας και Θωμάς. Οι συγκεκριμένες αγιογραφίες είναι απαράμμιλης ομορφιάς και αισθητικής. Επίσης αναδείχθηκε εικόνα της Παναγίας χρονολογημένη από τις αρχές του 1700 χαρακτηριστικό δείγμα της Κρητικής Σχολής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναφερόμενη εικόνα ήταν εγκαταλειμμένη και ήταν θέμα χρόνου η καταστροφή της.
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μία φορά· τον τεχνίτη κον Ντούφλιο Δημήτριο, για την ανιδιοτελή του προσφορά και τοποθέτηση των απαραιτήτων σκαλωσιών. Ταυτόχρονα, την οικονομική στήριξη της ΑΝ.Α.Ε.Θ. σε αυτή την προσπάθεια, πλαισίωσαν οι επιχειρηματίες κύριοι Κοϊμτζής Ιωάννης και Κουκούδης Γεώργιος, που πρόσφεραν την φιλοξενία των συντηρητών. Πρέπει επίσης να αναφερθεί η αμέριστη συμπαράσταση της Εκκλησιαστηκής Επιτροπής της Αγίας Παρασκευής, διότι χωρίς αυτήν το όλο εγχείρημα θα ήταν αδύνατον.
- Λαός δίχως ιστορική μνήμη παύει να υπάρχει.
– Μόνο με την επιστροφή στις ρίζες μας θα αντέξουμε!
- Γίνετε και εσείς μέλος ή υποστηρικτής της Μ.Κ.Ο. ΑΝ.Α.Ε.Θ.
Σχετικά
Αρχική Σκοποί και στόχοι Δραστηριότητες Γκαλερί Δελτία τύπου Πνευμ. δικαιώματα Γίνε μέλος ή υποστηρικτήςΠληροφορίες
Η Θάσος, το νησί μας Χάρτης Θάσου Ειδήσεις Πολιτιστικά Ανακύκλωση Πολιτική προστασία Πρόσωπα και πράγματα Άρθρα - Δοκίμια Χρήσιμα τηλέφωνα Downloads Παραπομπές Επικοινωνία Διάγραμμα ιστοσελίδαςΣύνδεση Χρήστη
Ειδοποίηση με e-mail
Εγγραφείτε τώρα στην υπηρεσία ειδοποιήσεων μέ e-mail, για να ειδοποιήστε αυτόματα, για νέα συμβάντα σχετικά με την ιστοσελίδα μας, τη θάσο, αλλά και την ΑΝ.Α.Ε.Θ..
Ο καιρός στην Θάσο
Από την Ε.Μ.Υ.
Από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Από το freemeteo
Στο meteo:
Θάσος
Κεραμωτή - Θάσος
Δημοσκοπήσεις
Ημερολόγιο
|
|||||||||||||