english greek

Η ελληνική επανάσταση του 1821

Η ελληνική επανάσταση του 1821 - Μέρος 2ον

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας, στη γνώση της ελληνικής επανάστασης του 1821, θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε δύο ισχυρές προσωπικότητες, που έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στην προετοιμασία του αγώνα, ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς.


Άγιος Κοσμάς ο ΑιτωλόςΟ Κοσμάς ο Αιτωλός (ή πατρο Κοσμάς, 1714-1779), γεννήθηκε στην Ναυπακτία. Γράμματα έμαθε από τον ιεροδιάκονο Ανανία. Εντάχθηκε στην Αθωνιάδα σχολή υπό τη διεύθυνση του Ευγενίου Βούλγαρη. Συνέχισε ως μοναχός στην Ι. Μ. Φιλοθέου στο Άγιο Όρος, για 17 έτη περίπου. Στο περιβόλι της Παναγίας, μας πληροφορεί ο ίδιος, πως έλαβε μεγάλο μέρος της μόρφωσής του, αφού εκεί εδιδάχθηκε «πολλών λογιών γράμματα, εβραϊκά, τούρκικα, φράγκικα και από όλα τα έθνη». Για την γενικότερη μόρφωσή του, μας αναφέρει, πως «έφθειρα την ζωήν μου εις την σπουδήν σαράντα-πενήντα χρόνους, εγώ εδιάβασα και περί ιερέων και περί αθέων και περί αιρετικών, τα βάθη της σοφίας ερεύνησα».

Διαβάστε περισσότερα...

Η ελληνική επανάσταση του 1821 - Μέρος 1ον

Η ελληνική επανάσταση του 1821Φέτος κλείνουμε 200 έτη από την ευλογημένη στιγμή που ο έλληνας και η κάθε ελληνίδα αποφάσισαν, να πάρουν στα χέρια τους την ζωή τους. Αποφάσισαν να σηκωθούν από τους τότε «καναπέδες» για να κερδίσουν την ελευθερία τους. Κατάφεραν να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους, κόντρα στα τότε διευθυντήρια της «τριμερούς» (σημερινή G7), που είχαν προαποφασίσει για εμάς, δίχως εμάς.

Δεν φτάσαμε τυχαία σε αυτή την εξέλιξη. Δώδεκα μεγάλες επαναστάσεις μετράει το γένος μας, ως τον Μάρτιο του 1821, όταν σημαίνει η χαρμόσυνη καμπάνα για την Παλιγενεσία. Στην Μακεδονία ο Νικοτσαράς, οι αμαρτωλοί και οι Κλέφτες στην Ήπειρο, οι Λαζαίοι και οι Βλαχάδες στα Χάσια και τον Όλυμπο, στον Μοριά ο Κολοκοτρώνης και η σφαγή με την εξέγερση του Ορλόφ. Ο παπά-Δημήτρης από την Σαμαρίνα, μαθητής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ρίχνεται στον αγώνα. Παλεύει, πολεμά, συλλαμβάνεται από τον Αλή πασά. Βασανίζεται φρικτά, κρεμιέται ανάποδα πάνω σε πυρά… Στο τέλος κτίζεται ζωντανός σε τοίχο και παραδίδει το πνεύμα του, μετά από μαρτύριο δέκα ημερών. Πάνω από τριάντα πρόγονοι του Θόδωρου Κολοκοτρώνη έδωσαν την ζωή τους για να ξεπηδήσει ο μικροκαμωμένος Θοδωρής και να οδηγήσει την πατρίδα μας στην λευτεριά.

Διαβάστε περισσότερα...

Σύνδεση Χρήστη

Ειδοποίηση με e-mail

Εγγραφείτε τώρα στην υπηρεσία ειδοποιήσεων μέ e-mail, για να ειδοποιήστε αυτόματα, για νέα συμβάντα σχετικά με την ιστοσελίδα μας, τη θάσο, αλλά και την ΑΝ.Α.Ε.Θ..

Ο καιρός στην Θάσο

Από την Ε.Μ.Υ.
Από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Από το freemeteo

Στο meteo:
Θάσος
Κεραμωτή - Θάσος

Περισσότερα...

Συνδικάτο

Όλες οι νέες δημοσιεύσεις, κατευθείαν στο γραμματοκιβώτιό σας!
RSS 1.0
ATOM 0.3
OPML
Ηotel Αthina

Δημοσκοπήσεις

Τί πιστεύετε οτι χρειάζεται περισσότερο ο Θεολόγος Θάσου;

Αποτελέσματα

Ημερολόγιο

Τσικνοπέμπτη,
Γερασίμου οσίου, Παύλου και Ιουλιανής μαρτύρων, Γρηγορίου
1913
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την κωμόπολη των Αγίων Σαράντα της Βορείου Ηπείρου.
Powered by Elxis | Κατασκευή - Επιμέλεια: Telemania Web Designs
Copyright (C) 2006-2021 Anaeth.gr. All rights reserved.