english greek

Η ελληνική επανάσταση του 1821

Η ελληνική επανάσταση του 1821 - Μέρος 9ον

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους

Με την χάρη του Θεού συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε, τον 2ο κύκλο της παρουσίασης της ελληνικής επανάστασης του 1821. Η ελληνική κοινωνία από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα σέβεται την γυναίκα. Τρανή απόδειξη αποτελεί, η ανάδειξη δύο γυναικείων μορφών κατά την επανάσταση του 1821, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και της Μαντούς Μαυρογένους.

Η Μπουμπουλίνα βαπτίστηκε μέσα στη φυλακή της Πόλης, γιατί η οικογένειά της, κατηγορήθηκε για ανάμειξη στην αποτυχημένη επανάσταση του Ορλώφ. Μετά τον θάνατο του πατέρα της (Πινότση Στ.) αποφυλακίστηκε και μετακόμισε αργότερα στις Σπέτσες. Σε ηλικία 26 ετών μένει χήρα με τρία παιδιά γιατί ο σύζυγός της, Γιάννουζας Δημήτριος, σκοτώθηκε σε συμπλοκή με Αλγερινούς πειρατές, το 1797. Το 1801 παντρεύεται σε 2ο γάμο τον Μπούμπουλη Δημήτριο. Από εδώ παίρνει το επίθετο. Δυστυχώς, όμως, και αυτός σκοτώνεται από τους πειρατές το 1811 και μένει χήρα με 6 παιδιά.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Στην Κωνσταντινούπολη το 1819, φαίνεται να μυήθηκε στην Φιλική εταιρεία (στον κατώτερο βαθμό μύησης, μιάς και οι γυναίκες δεν γίνονταν δεκτές). Αμέσως έδωσε εντολή να ναυπηγηθεί το πλοίο «Αγαμέμνων». Το οποίο είχε μήκος περίπου 34 μέτρα και ήταν εξοπλισμένο με 18 κανόνια. Αποτελούσε το μεγαλύτερο πλοίο που έλαβε μέρος στην επανάσταση. Υπερασπιζόμενος το Άργος σκοτώνεται από τους Τούρκους ο γιος της, Γιάννος Γιάννουζας. Εικόνα απαράμιλλης διεθνιστικής αγάπης αποτελεί η εικόνα της πάνω στο λευκό της άλογο, να σώζει τα χαρέμια του Χουρσίτ-πασά στην πολιορκημένη  Τρίπολη, από την οργή των επαναστατών. Κίνηση, που έκανε τεράστια εντύπωση στο γυναικείο πληθυσμό της Ευρώπης. Το 1824 Έλληνες σκοτώνουν άνανδρα τον γαμπρό της Πάνο Κολοκοτρώνη και εκδιώκεται, γιατί υποστήριξε τον συμπέθερό της Θ. Κολοκοτρώνη. Τόσο ήταν το μένος των «πολιτικών», που της αφαίρεσαν ένα μικρό κομμάτι γης που την έδωσε ως δώρο, η προηγούμενη κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ελληνική επανάσταση του 1821 - Μέρος 8ον

Ο Κων/νος Κανάρης και ο Ανδρέας Μιαούλης

Συνεχίζοντας τον 2ο κύκλο της παρουσίασης της ελληνικής επανάστασης του 1821, πρέπει να τονιστεί, ότι η επιτυχής έκβαση του αγώνα, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό, στην σχέση του Έλληνα με την θάλασσα. Δύο καπετάνιοι που ξεχώρισαν, ήταν ο Κων/νος Κανάρης και ο Ανδρέας Μιαούλης.

Ας ξεκινήσουμε την γνωριμία μας με τον Κωνσταντίνο Κανάρη.

Κωνσταντίνος Κανάρης

O εθνικός μας «Μπουρλοτιέρης» είναι, κατά τον ποιητή Αριστομένη Προβελέγγιο, «η ζωντανή σημαία του Γένους». Γεννήθηκε το 1793 ή 1790 στα ένδοξα Ψαρά. Το Κανάρης είναι ψευδώνυμο, Σπηλιωτέας είναι το πραγματικό του. Η ζωή του, από μικρό παιδί, είναι η θάλασσα, όπου μαθαίνει όλα τα μυστικά της. Αγαπούσε με όλη την καρδιά του, την Εκκλησία και την πατρίδα μας. Ήταν τακτικότατος στο ναό του Αγ. Νικολάου, που τον είχε προστάτη του.

Άγνωστο ποία εκπαίδευση έλαβε. Παντρεύεται το 1817, τη Δέσποινα Μανιάτη, όμορφη θυγατέρα του εύπορου Ψαριανού πλοιοκτήτη, αγωνιστή της επανάστασης. Ήταν μαζί για εξήντα και πλέον χρόνια. Απέκτησαν επτά παιδιά (έξι αγόρια και μία θυγατέρα). Τα τρία από αυτά (Νικόλαος, Θεμιστοκλής και Αριστείδης) σκοτώθηκαν στο πεδίο των μαχών.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ελληνική επανάσταση του 1821 - Μέρος 7ον

Ο Ιωάννης Μακρυγιάννης και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος

Συνεχίζοντας τον 2ο κύκλο της παρουσίασης της ελληνικής επανάστασης του 1821, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα πέρασμα μέσα από τα μονοπάτια της γνώσης και θα παρουσιάσουμε δύο λαμπρούς αγωνιστές. Τον στρατηγό Μακρυγιάννη και τον ξακουστό Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Ας ξεκινήσουμε με το στρατηγό Μακρυγιάννη.

Στρατηγός Μακρυγιάννης

Ότι και να γράψουμε για αυτόν θα είναι λίγα. Γεννήθηκε το 1797 στο Αβορίτι της Δωρίδας, από φτωχούς γονείς. Το πραγματικό του επίθετο είναι Τριανταφύλλου. Τον αποκαλούσαν «Μακρυγιάννη» για το ψηλό του ανάστημα. Το 1804 έμεινε ορφανός, σκοτώθηκε ο πατέρας του. Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική εταιρεία. Συμμετέχει ενεργά σε μάχες που έκριναν την εξέλιξη της Επανάστασης του ’21. Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε η συμβολή του, στην ιστορική για τα αποτελέσματά της, μάχη των Μυλών, όπου ο Ιμπραήμ πασάς υπέστη πανωλεθρία και αναγκάστηκε να υποχωρήσει (Ιούνιος 1825). Τραυματίστηκε σοβαρά όχι μόνο στην αναφερόμενη μάχη αλλά στο «Σερπετζέ». Με την κάθοδο του Καποδίστρια διορίζεται αρχηγός της Εκτελεστικής δύναμης στο Μοριά. Δυστυχώς και αυτός δεν διέφυγε τον πειρασμό να «στεναχωρήσει» τον πρώτο Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ελληνική επανάσταση του 1821 - Μέρος 6ον

Γεώργιος Καραϊσκάκης

Συνεχίζοντας τον 2ο κύκλο της παρουσίασης της ελληνικής επανάστασης του 1821, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τον γιο της μοναχής, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον στρατηγό, που με την χάρη του Θεού έπαιξε κυρίαρχο ρόλο, στην εδραίωση του κοινού αγώνα για την ελευθερία του γένους και έδρασε κυρίως στη Ρούμελη της Στερεάς Ελλάδας.Γεώργιος Καραϊσκάκης

Γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1780 (ή 1782) στο Μαυρομάτι Καρδίτσας και ήταν καρπός της σχέσης, του αρματολού Δημήτρη Καραΐσκου και της μοναχής Ζωής Ντιμισκή, αδελφής του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφης του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα. Μεγάλωσε με τους θετούς γονείς του, μία οικογένεια Σαρακατσάνων, αφού η μητέρα του, τον εγκατέλειψε, μην αντέχοντας τον διασυρμό και πέθανε όταν ο γιος της ήταν μόλις 8 ετών. Αυτός ο «γιος της καλόγριας» κληρονόμησε τον ανυπότακτο χαρακτήρα της μητέρας του και την παροιμιώδη βωμολοχία του αρματολού πατέρα του.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ελληνική επανάσταση του 1821 - Μέρος 5ον

Ο γέρος του Μωριά - Θόδωρος Κολοκοτρώνης

Ξεκινώντας τον 2ο κύκλο της παρουσίασης της ελληνικής επανάστασης του 1821, θα καταγράψουμε τις κυρίαρχες προσωπικότητες των αγωνιστών στο μέτωπο της μάχης. Εκεί που τα λόγια περιττεύουν και οδηγούν τα γιαταγάνια και τα καριοφίλια. Θα ξεκινήσουμε με ποιόν άλλον, τον γέρο του Μωριά τον Θόδωρο Κολοκοτρώνη. Αυτόν που ανέδειξε ο Θεός, μετά από 33-35 θυσίες (νεκρούς) της οικογενείας του, στην αντίσταση ενάντια στον Τούρκο κατακτητή. Τόσοι ήταν οι πρόγονοι του Θοδωρή που έδωσαν την ζωή τους ανά τους αιώνες, για να ποτιστεί το «δέντρο της λευτεριάς». Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ας διαβάσουμε λίγα λόγια που ανάφερε ο ίδιος στις 7 Οκτωβρίου του 1838: «Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε "πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα", αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας και όλοι και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι, εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάναμε την επανάσταση». Δεν αμφέβαλε ποτέ για τη νικηφόρα έκβαση του εθνικού ξεσηκωμού. Ένα μόνο φοβόταν: τους Έλληνες τους «προσκυνημένους», όπως τους αποκαλούσε, οι οποίοι σε συνάρτηση με το μικρόβιο της διχόνοιας, αλλά και της επέλασης του Ιμπραήμ, έθεταν σε κίνδυνο τον αγώνα. Τότε και μόνο τότε, έγινε σκληρός και αναφώνησε το γνωστό: «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».

Διαβάστε περισσότερα...

Σύνδεση Χρήστη

Ειδοποίηση με e-mail

Εγγραφείτε τώρα στην υπηρεσία ειδοποιήσεων μέ e-mail, για να ειδοποιήστε αυτόματα, για νέα συμβάντα σχετικά με την ιστοσελίδα μας, τη θάσο, αλλά και την ΑΝ.Α.Ε.Θ..

Ο καιρός στην Θάσο

Από την Ε.Μ.Υ.
Από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Από το freemeteo

Στο meteo:
Θάσος
Κεραμωτή - Θάσος

Περισσότερα...

Συνδικάτο

Όλες οι νέες δημοσιεύσεις, κατευθείαν στο γραμματοκιβώτιό σας!
RSS 1.0
ATOM 0.3
OPML
mythos-bungalows

Δημοσκοπήσεις

Τί πιστεύετε οτι χρειάζεται περισσότερο ο Θεολόγος Θάσου;

Αποτελέσματα

Ημερολόγιο

Σοφονίου του προφήτου, Σελεύκου των μαρτύρων, Θεοδούλου οσίου, Αγγελή νεομάρτ.
1659
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Προύσα τον νεομάρτυρα Γαβριήλ, Μητροπολίτη Προύσας.
1813
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στη Χίο τον νεομάρτυρα Αγγελή από το Άργος.
1822
Οι Τούρκοι του Ναυπλίου, μετά από την υπογραφή συμφωνίας, παραδίδουν την πόλη και τα φρούριά της στον Θ. Κολοκοτρώνη.
1912
Η ιστορική ναυμαχία της Έλλης, στην οποία ο Ελληνικός Στόλος καταναυμαχεί τον τουρκικό και εξασφαλίζει την κυριαρχία του Αιγαίου.
1940
Ο Ελληνικός Στρατός, μετά από σκληρό αγώνα, απελευθερώνει την Πρεμετή της Βορείου Ηπείρου.
1944
Διαδήλωση των κομμουνιστών στην Αθήνα καταλήγει σε αιματηρά επεισόδια.
Powered by Elxis | Κατασκευή - Επιμέλεια: Telemania Web Designs
Copyright (C) 2006-2021 Anaeth.gr. All rights reserved.