english greek

Η εγκατάσταση των Κωσταντινουπολιτών στην Θάσο

Πρόκειται για απόσπασμα από τον έβδομο τόμο των Θασιακών. Σκοπός της ψηφιοποίησης και δημοσίευσής του, είναι να μάθει (ή τέλος πάντων, να έχει ευκολότερα τη δυνατότητα να μάθει) το το ευρύ κοινό, για:


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΘΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ Σ' ΑΥΤΗΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ (1453)

Απόστολος Ε. Βακαλόπουλος

1. Τα καλοκαίρια του 1949 και 1950, μέσα στις δύσκολες και ταραγμένες εκείνες για τον Ελληνισμό περιστάσεις, τα πέρασα στη Θάσο, όπου με βάσεις τον πρώτο χρόνο τον Λιμένα και τον δεύτερο τα Λιμενάρια επισκεπτόμουν τα χωριά της, για να γνωρίσω καλά τον τόπο και τους ανθρώπους του, να βρω νέες γραπτές μαρτυρίες ή να ελέγξω και συμπληρώσω επιτόπου όσες πληροφορίες είχα συνάξει ως τότε από τη μελέτη των άμεσων και έμμεσων πηγών, καθώς και βοηθημάτων στις διάφορες βιβλιοθήκες, ιδίως του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Γενναδείου της Αθήνας.

Την εποχή εκείνη γνώρισα και ήλθα σε επαφή με πολλούς Θασίτες, όπως τον Αναστ. Λαμπίρη, τον Γρηγ. Χ"Κωνσταντινίδη, Γ. Θωμαίδη και πολλούς άλλους που φάνηκαν πρόθυμοι να με βοηθήσουν, και μερικοί μάλιστα έθεσαν στη διάθεση μου ενδιαφέροντα οικογενειακά αρχεία.

Η επεξεργασία και η σύνθεση όλων αυτών των γραπτών στοιχείων μου έθετε διάφορα ερωτήματα, στα οποία πρόθυμα δεχόταν να συζητήσει και να μου απαντήσει προφορικά ή με επιστολές του στα 1948 και 1949 ο αείμνηστος Αναστ. Λαμπίρης. Και μερικά απ' αυτά ακριβώς τα νέα ερωτήματα που έμειναν τότε αναπάντητα, έρχομαι τώρα να τα προβάλω προς εξέταση και έρευνα.

Έτσι με το από 14 Δεκεμβρίου του 1948 γράμμα του με πληροφορούσε για την παράδοση που κυκλοφορούσε στο νησί, ότι μετά την Άλωση πολλοί κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως βρήκαν άσυλο σε διάφορα νησιά, κυρίως του Βόρειου Αιγαίου, «όπως τούτο μαρτυρείται, έγραφε, εκ των μέχρι σήμερον διασωζομένων ερειπίων συνοικισμών εις διάφορα μέρη της νήσου», δύο από τους οποίους ήταν οι ονομαζόμενοι ακόμη ως σήμερα «Απάνω» και «Κάτω Πολίτες» σε απόσταση μιας ώρας από τον Θεολόγο. Για την αξιοπιστία της παράδοσης αυτής νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αμφιβολία,Σύνδεση Χρήστη

Ειδοποίηση με e-mail

Εγγραφείτε τώρα στην υπηρεσία ειδοποιήσεων μέ e-mail, για να ειδοποιήστε αυτόματα, για νέα συμβάντα σχετικά με την ιστοσελίδα μας, τη θάσο, αλλά και την ΑΝ.Α.Ε.Θ..

Ο καιρός στην Θάσο

Από την Ε.Μ.Υ.
Από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Από το freemeteo

Στο meteo:
Θάσος
Κεραμωτή - Θάσος

Περισσότερα...

Συνδικάτο

Όλες οι νέες δημοσιεύσεις, κατευθείαν στο γραμματοκιβώτιό σας!
RSS 1.0
ATOM 0.3
OPML
Thassos_offroad

Δημοσκοπήσεις

Τί πιστεύετε οτι χρειάζεται περισσότερο ο Θεολόγος Θάσου;

Αποτελέσματα

Ημερολόγιο

Ωσηέ προφήτου, Ανδρέου του εν Κρίσει, Ιλαρίας μάρτυρος
1797
Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο, με την οποία οι Ιόνιοι Νήσοι παραχωρήθηκαν στη Γαλλία.
1822
Ισχυρή τουρκική δύναμη προχωρεί και καταλαμβάνει την Άμφισσα, που είχαν εκκενώσει οι κάτοικοί της.
1827
Ο Φαβιέρος αποβιβάζεται στην Χίο και την απελευθερώνει.
1863
Άφιξη του βασιλέως Γεωργίου στην Ελλάδα.
1912
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Νάουσα, όπου οι κάτοικοι είχαν καταλύσει τις τουρκικές αρχές.
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και Δυνάμεων της Entente (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1941
Οι Γερμανοί εκτελούν 250 κατοίκους των Άνω και Κάτω Κερδυλίων Σερρών σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατιώτη.
Powered by Elxis | Κατασκευή - Επιμέλεια: Telemania Web Designs
Copyright (C) 2006-2017 Anaeth.gr. All rights reserved.